Znając długosc geograficzną podanych miast oblicz, która godzina czasu słonecznego jest w tych miejscowościach, podczas gdy w Warszawie (21* E) jest godzina 12:00
Miejscowość:
Kair,
Mediolan,
Tokio,
Rio de Janeiro,
Meksyk

Długość geograficzna:P
31*E
9*E
140*E
43*W
99*W

róznica dł geogr miedzy danym miastem a Warszawa -?
róznica czasu słonecznego miedzy danym miastem a Warszawa-?
Czas słoneczny danego miasta, gdy w Warszawie jest godz 12:00

2

Odpowiedzi

2010-03-11T13:12:46+01:00
Kacipka ir 31-21=10 10*4=40 12.40h
Mediolan 21-9 = 12 12*4= 48 11.12h
Tokio 140-21 = 119 119*4=476/60 = 7.56 = 12+7.56 = 19.56
Rio de janeiro 21+43 = 64 64/60 = 1h 4 min = 10,56h
meksyk 99+21= 120/60 = 12+2= 14
4 5 4
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-11T13:24:06+01:00
Warszawa 21* E jest godzina 12:00

Kair 31*E
31°-21°=10°
10°*4min=40min
12h+40min
W Kairze jest 12.40

Mediolan 9*E
31°-9°=22°
22°*4min=88min=1h28min
12h-1h28min
W Mediolanie jest 10.38

Tokio 140*E
140°-21°=119°
119°*4min=476min=7h56min
12h+7h56min
W Tokio jest 19.56

Rio de Janeiro 43*W
43°+21°=64°
64°*4min=256min=4h16min
12h-4h16min
W Rio jest 7.44

Meksyk 99*W
99°+21°=120°
120°*4min=480min=8h
12h-8h
W Meksyku jest 4.00




6 3 6