Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-11T13:50:40+01:00
Lew - duży, mięsożerny ssak lądowy z rodziny kotowatych, drugi po tygrysie – co do wielkości – wśród czterech ryczących wielkich kotów. Jedyny kot żyjący w zorganizowanych grupach socjalnych, zaliczany do tzw. wielkiej piątki Afryki – pięciu najbardziej niebezpiecznych zwierząt afrykańskich (słoń, nosorożec, bawół, lew i lampart). Samiec lwa, łatwo rozpoznawalny po grzywie, może ważyć 150-250 kg. Największy znany samiec ważył 375 kg, był to lew o imieniu Simba, żył on do 1970 roku w Cholchester Zoo. Samice są znacznie mniejsze, ważą 110–160 kg (największe 185 kg) i nie posiadają grzywy. Samce zajmują się zdobywaniem i obroną terytorium oraz ochroną stada i zapładnianiem samic. Samice polują i opiekują się lwiątkami.
1 5 1
2010-03-11T13:53:18+01:00
Słoń afrykański-
1.Cechy charakterystyczne
Uszy – sięgają do 1,5 m długości. Wykorzystywane są jako wachlarze do chłodzenia całego ciała.
Trąba – służy do oddychania, wąchania, picia i kąpieli jak również do zbierania pożywienia i zrywania gałęzi z wyższych partii drzewa. Jest zakończona dwoma palczastymi wyrostkami.
Zęby – tylko cztery funkcjonalne zęby długości 30 cm, po jednym z każdej strony szczęki. Mogą one odrastać nawet sześć razy.
Ciosy (błędnie zwane kłami) – przedłużone siekacze, rosną w ciągu całego życia zwierzęcia.
Stopy – spodnia ich strona jest miękka i delikatna, dzięki czemu zwierzę mimo olbrzymiej wagi może poruszać się bezszelestnie.
Skóra – pomarszczona, pokryta szczątkowym owłosieniem. U młodych słoni pokryta jest rzadkimi grubymi włosami.
2.Pożywienia
Słonie są wyłącznie roślinożerne. Pożerają różnego rodzaju trawy, liście, mniejsze gałęzie i konary oraz owoce. Nieliczne zęby, jakie posiadają słonie, wykorzystywane są do rozdrabniania pożywienia, Jeżeli słoń straci wszystkie zęby na raz, nie może jeść i ginie z głodu. Dzieje się tak najczęściej w 70. roku życia.


Dzienne zapotrzebowanie pokarmowe u większych osobników przekracza 200 kg. Zapotrzebowanie na wodę sięga 190 l w ciągu dnia. Dziennie słoń wydala ok. 80-90 kg kału.



1 5 1
2010-03-11T14:00:13+01:00
Słoń afrykański jest największym zwierzęciem lądowym wysokość dochodzi do4metrów a waga do 6 ton długość kłów może osiągać 3m żyje na terenie całej Afryki jest ustawicznie topiony przez chandlaży kośćią słoniową


lipka afrykńska gatunek rośliny z rodziny ślazowatych pochodzi z połódniowej afryki w krajah umiarkowanej strefy klimatycznej uprawiana jest jako roślina pokojowa jej nazwa pochodzi od nazwiska odkrywcy szweckiego botanika A sparmana 1747-1820