1) Podkreśl w jednakowy sposób wyrazy podobne i zapisz krócej podaną sumę.
a) 2a + 3b - c - 4a - 3b + 2c =
b) 3x - 2y + 3,5x - y + 2 + 0,5y =
c) xy + 3x - y + 1 - 2xy - 2x + y + 1 =
d) x2 + 2xy - 3y2 - 2x2 - y2 - x2 + 2xy =
e) 1/6t2 + 1/3k2t + 1/3tk2 - k2t + 1/2t2 - 1/6tk2 =
f) u2v2 + 1/4uv - 1/7u2v2 - uv - 1/2uv + u2v2 =
PS. nie musicie podkreślać wyrazów podobnych, bo już to zrobiłam w ćwiczeniach - tylko rozwiążcie :)
PS2. np. 1/6t2 - jedna szósta t kwadrat itp.

2) Wpisz odpowiednie wyrażenia algebraiczne.
a) 2xy + ................. = 3xy + x
b) 3mn + .................. = 3
c) a2 - b2 + ..................... = b2 - a2
d) -pq - q + .................... = -2pq
e) 2x2 - 2x + ..................... = 2x
f) x2 - 2y2 + ..................... = 2xy
Bardzo proszę o szybkie rozwiązanie!!! Daję naj!!! :)

1

Odpowiedzi

2016-11-02T15:32:23+01:00
W załączniku. Liczę na NAJ.

:)