Zad.1
kasia i asia mają razem 12 lat . kasia jest 3 razy starsza od asi . Ile lat ma każda z nich ??
zad2.
rowerzysta w czasie 2 minut przejeżdża drogę 500metrów . Ile km. przejedzie z tą prędkością w czasie 1 godziny i 10 minut ??

daje naj !! :PP

3

Odpowiedzi

2010-03-11T14:44:11+01:00
1.
x - wiek Asi
3x - wiek Kasi

x+3x=12
4x=12 |/4
x=3

3*3=9
Odp Asia ma trzy lata, Kasia - dziewięć.

2.
2 minuty - 500m
1 godzina 10 minut = 70 minut

70/2 = 35
35*500=17500m=17,5km
7 4 7
  • Użytkownik Zadane
2010-03-11T14:45:30+01:00
Zadanie 1
Kasia ma 9 lat a Asia 3 lata.
Zadanie 2
2x70 min=35
2x35=17500 czyli 17,5 km
Odp.Z tą prędkością rowerzysta przejedzie 17500 czyl 17,5 km.
2 3 2
2010-03-11T14:45:56+01:00
Zad 1
x - wiek asi
3x - wiek kasi

x + 3x = 12
4x = 12 / 4
x = 3

odp: asia ma 3 lata, a kasia ma 9 lat (3*3)



zad 2
jeśli w ciągu 2 minut przejedzie 500 m to w ciągu minuty przejedzie 250 m (500/2)

1 godzina i 10 minut = 70 minut

70 * 250 m = 17500 m = 17 km 500 m
3 5 3