1.pisz w jak najprostrzej postaci:
a. 5(x-2)+6(x-3)
b. 7(+6)+8(x-4)-9(x-1)
c. 8(3x-2)-6(-2x+4)-2(9x-1)
d. 6x(3-x)+4x(5-2x)
e.x<do potęgi 3>(x<do potęgi 2>-1)-x<do potęgi 2>(x<do potęgi 3>-1)
g. 2xy(c-y)-3x(xy+1)+4y(xy-1)

dziekuje bardzio ;'** PILNEE !

2

Odpowiedzi

2010-03-11T15:10:51+01:00
A.5x-10+6x-18=
11x-28
b.?+42+8x-32-9x-9 (nie wiem co jest przed + w pierwszym nawiasie) potem redukujesz
c.24x-16+12x-24-18x+2
18x-28
d.18x-6x+20x+8x
40x
e.2x³+x-2 (co do tego nie jestem pewna)
f.3xy+1c+3y-3x (co do tego też)

Geniuszem nie jestem ale coś potrafie :P
Pozdrowionka
2010-03-11T15:17:37+01:00
A)
5(x-2)+6(x-3)= 5x-10+6x-18=11x-28
B)
7(+6)+8(x-4)-9(x-1)= 42+8x-32-9x+9=19-x
C)
8(3x-2)-6(-2x+4)-2(9x-1)=24x-16+12x-24-18x+2=18x-38
D)
6x(3-x)+4x(5-2x)=18x-6x²+20x-8x²=38x-14x²
E)
x³(x²-1)-x²(x³-1)=x⁶-x³-x⁶+x²=-x³+x²
G)
2xy(c-y)-3x(xy+1)+4y(xy-1)=
2cxy-2xy²-3x²y-3x+4xy²-4y=
2cxy+2xy²-3x²y-3x-4y