Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2010-03-11T15:04:28+01:00
Zupa piwna po niemiecku
Dla ilu osób: dla czterech
Orientacyjny koszt potrawy: średnia cena
Wszystkie wyświetlenia: 134
Autor: Nieznany
Dodany przez: tulipan
Data dodania: 2010-01-29
Dodaj przepis do ulubionych
Drukuj przepis
Dodaj do listy zakupów
Składniki

* piwo jasne 1 l
* śmietana 2/3 szkl
* masło 1 łyżka
* mąka 1 łyżka
* sól
* pieprz
* cukier
* cynamon do smaku

Sposób przyrządzenia

Masło rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc. Następnie wlewać powoli piwo szybko mieszając trzepaczką, chwilę pogotować ze startym cynamonem. Zupę połączyć ze śmietaną, doprawić do smaku.
2010-03-11T15:04:42+01:00
Nudeln mit Rührei
Zutaten für 3-4 Personen:
6 Eier, 250 g Spaghetti, Salz, Pfeffer, Schnittlauch

So geht's;
Koche die Spaghetti al´dente (d.h. bissfest, ca. 8 Min.). Schlage die Eier, würze sie mit Salz und Pfeffer und fülle die Spaghetti in eine Pfanne. Gieß das Rührei darüber und warte, bis es fest ist. Nun streust du noch etwas Schnittlauch über dein Gericht und dann wünsch ich 4 Personen guten Appetit!
2010-03-11T15:10:35+01:00

Zutaten: 200 g Zwiebel
1 Knoblauchzehe
1 EL Olivenöl
3 / 4 l Brühe
1 / 4 l trockener Weißwein
4 Scheiben Brot Paris

100 g geriebener Käse, Emmentaler, Gouda (oder andere gewürzt gelben Käse, der gut ist Zapieka)
1 Teelöffel der Mischung der Kräuter der Provence
Prise Kreuzkümmel, gemahlen
Salz, Pfeffer

Performance: Zwiebeln schälen und in dünne Scheiben schneiden. In einem Topf kochen in Olivenöl bis Browning (nicht verbrennen), würzen, mit Mehl bestäuben, umrühren und kurz anbraten, Brühe und Wein gießen, reduzieren Sie die Flamme kochen und etwa 15 Minuten. Ofen auf 180 Grad Temperatur. Gehen Sie mit Brotcroutons przypieczone für Gold. Jeder Toast rieb przekrojonym Knoblauchzehen in zwei Hälften. Am unteren Ende der 4 hitzebeständig Tassen auf den Toast gelegt, streuen jeden Toast dick mit geriebenem Käse, die Suppe in jede Schüssel. Toasts sollten schwimmen an die Oberfläche. Legen Sie die Schüssel in einen heißen Ofen und backen bis der Käse geschmolzen ist

Für wie viele Personen: 4



po polsku:

Zupa cebulowa;

Składniki: 200 g cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
3/4 l rosołu
1/4 l białego wina wytrawnego
8 kromeczek bagietki lub 4 kromki bułki paryskiej

100 g tartego sera gruyere, ementalera, goudy (lub innego żółtego aromatycznego sera, który się dobrze zapieka)
1 łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich
szczypta mielonego kminku
Sól, pieprz
Wykonanie: Obrać cebulę i pokroić w cienkie plasterki. W rondlu dusić na oliwie aż zbrązowieje (nie przypalić), dodać przyprawy, oprószyć mąką, wymieszać i chwilę podsmażyć, zalać rosołem i winem, zmniejszyć płomień i gotować około 15 minut. Rozgrzać piekarnik do temp. 180 stopni. Zrobić z bułki grzanki przypieczone na złoto. Każdą grzankę posmarować przekrojonym na pół ząbkiem czosnku. Na dno 4 żaroodpornych miseczek położyć po grzance, posypać każdą grzankę grubo tartym serem, wlać do każdej miseczki zupę. Grzanki powinny wypłynąć na powierzchnię. Wstawić miseczki do rozgrzanego piekarnika i zapiekać aż ser się stopi
Dla ilu osób: 4