Dorośli za bilet wstępu do Zoo płacą po 11zł. Cena biletu dla dziecka stanowi połowę ceny biletu dla dorosłego. W niedzielę Zoo odwiedziło 1200 osób. Wydały one na bilety 9350zł. Ile dzieci w tym dniu dyło w Zoo.

prosze o rozwiązanie z analizą

2

Odpowiedzi

2010-03-11T15:50:24+01:00
X - ilość dorosłych
y - ilość dzieci
11 zł - cena biletu dla doroslego
0,5 razy 11 = 5,50 - cena biletu dla dziecka
x + y = 1200 wyznaczamy x = 1200 - y i wstawiamy do drugiego równania
11x + 5,50y = 9350
11(1200 - y) + 5,5y = 9350
13200 - 11y + 5,5y = 9350
- 5,5y = 9350 - 13200 = - 3850
y = 3850/5,5 = 700
x + y = 1200
x + 700 = 1200
x = 1200 - 700 = 500
odp
w zoo było 500 dorosłych i 700 dzieci
2010-03-11T16:06:01+01:00
X-liczba dorosłych
y-liczba dzieci
11zł-koszt biletu jednego dorosłego
11÷2=5,50-koszt biletu jednego dziecka
{x+y=1200/-y
{11x+5,5y=9350 układamy równanie
{x=1200-y
{11*(1200-y)+5,5=9350 w miejsce x wstawiamy wartość z y
{x=1200-y
{13200-11y+5,5y=9350
{x=1200-y
{-5,5y=-3850/*-1
{x=1200-y
{5,5y=3850/÷5,5 obliczamy y
{x=1200-y
{y=700
{x=1200-700 zamiast y wstawiamy jego wartość i wyliczamy x
{y=700
{x=500
{y=700
odp. Tego dnia w zoo było 700 dzieci.