A)W starej książce kucharskiej znalazłam przepis na placek z masą orzechową .Ile funtów ważą wszystkie produkty potrzebne do przygotowania tego placka?

przepis:
⅔funta przesianej mąki
¼przennej mąki
2/5 funta wiejskiego masła
cały runt masy orzechowej
4/9funta najlepszych konfitur
3 żułtka ale niemniej niż 1/20 funta
b)Jeden funt ma około 400 g.Czego potrzeba więcej do zrobienia tego placka :mąki czy cukru?o ile dekagramów więcej?
c)Ile kilogramów ważą wszystkie potrzebne produkty?

gdyby co np 2/5 to ułamek bo takich normalnych nie było

2

Odpowiedzi

2010-03-11T16:09:20+01:00
A)
270 gram mąki
100 gram cukru
160 gram masła
400 gram masy orzechowej
178 gram najlepszych konfitur
3 żółtka,ale nie mniej niż 20 gram
b)
270-100=170gram = 17 dekagram
c)270+100+160+400+178+20=1128gram =1,128 kg

DASZ NAJ:):):):):):):):)?????????????
1 5 1
2010-03-11T16:15:31+01:00
A) ⅔+¼+⅖+1+⁴/₉+³/₂₀=(120+45+74+80+27):180+1=346:180+1≈1.9+1≈2.9

b) nie ma podanego potrzebnego cukru!

c) 2.9*400g=1160g=1kg 160g=1kg 16g=1.16kg