1. Hrabia Barszczyk wezwał swoich poddanych do zbierania grzybów.
''Ogłaszam grzybobranie! Za każdy przyniesiony mi grzyb jadalny zapłacę talara, ale za każdy grzyb trujący odbiore 3 talary''. Antek przyniósł hrabiemu 50 grzybów i zarobił 18 talarów. Ile zebrał grzybów jadalnych a ile trujących?
2. Ile złotych kieszonkowego po podwyżce będzie dostawać Kasia?
''-Kasiu, podwyższam ci kieszonkowe o 2,5 złotego.
-To teraz w ciągu 4 miesięcy dostanę tyle samo pieniędzy ile przedtem w ciągu 5''.

2

Odpowiedzi

2010-03-11T16:22:37+01:00
1. x- ilość zebranych grzybów
50-x - ilość trujących grzybów
1 - opłata za jadalne grzyby
-3 - opłata za trujące grzyby
x*1+(50-x)*(-3)=18 (*-to znaczy razy )
x=150+3x=18
4x=168
x=42
spr.
42-ilość zebranych grzybów
50-42=8 - ilość trujących grzybów
odp: Zebrał 42 jadalne grzyby i 8 trujących.
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-11T16:27:03+01:00
1.
50 Grzybów
-3 za Trujący
+1 za dobry
czyli
3 trujące + 1 dobry (4 grzyby) =0
+18 dobrych
50 -18 = 32
32 : 4 = 8
32 - 8 = 24
24 + 18 =42
spr.
42 - (8*3) = 18
Zebrał 42 dobre grzyby i 8 trujacych

2.
4* (x +2,5) = 5*x
4x + 10 =5x | Przenosimy
4x -5x = -10
-x = -10 | Dzielimy przez -
x = 10

spr
5*10 = 4*12,5
50=50

Czyli kieszonkowe przed podwyżką wynosiło 10zł