Pomóż mi ułożyć treść do zadania ;) Proszę =*
x - wiek Marka
x+2 - wiek Marka za 2 lata
4x - wiek Jarka
4x + 2 - wiek Jarka za 2 lata
x + 2 +4x * 2 -łączny wiek za 2 lata
x + 2 + 4x +2 = 24 - za 2 lata będą mieć 24 lata

x+2+4x+2=24
5x+4=24
5x=20
x=4
x+2=6
4x+2= 18

łączny wiek za 2 lata - 6+18 =24
wiek Marka - 6-2=4
wiek Jarka - 18-2=16
Ile razy Jarek był starszy od Marka - 16:4=4

Odp. Za dwa lata Marek będzie miał 6 lat , a Jarek 18

zaproponuj treść do tegO zadania ;)

2

Odpowiedzi

2010-03-11T17:34:28+01:00
Marek jest młodszy od Jarka 4 razy. Za dwa lata będą mieć razem 24 lata.
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-11T17:41:42+01:00
Marek jest o 4 razy młodszy od Jarka . Za dwa lata beda miec razem 24 lata . Ile lat ma Marek , a ile Jarek ?