1. Tomek wyruszył na wycieczkę rowerową o godzinie 8.30. Rozpoczął ją z entuzjazmem, więc przez pierwsze 2 godziny jechał z prędkością 15 km/h. Przez następną godzinę poruszał się z prędkością 12km/h. po czym przez pół godziny z prędkością 10km/h. Ostatni kwadrans jechał z prędkością 8km/h. o której godzinie skończył wycieczkę i jaka długość miała pokonana trasa?

2. Pies zobaczył kota z odległość 50m i zaczął go gonić z prędkością 12,5 m/s. W tej samej chwili kot zobaczył psa i zaczął uciekać z prędkością 10m/s. Po jakim czasie pies dogonił kota

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-11T17:54:23+01:00
1.
wyruszył o 8:30
po 2h była 10:30
po kolejnej godzinie była 11:30
po pół godziny 12:00
i kwadrans 12:15


2*15=30 km
1*12=12 km
0,5*10=5 km
1/4 * 4 =2 km
30+12+5+2=49 km

Odp. wycieczkę skończył o 12:15 i przejechał 49 km.

13 4 13