Odpowiedzi

2010-03-11T18:11:09+01:00
A
8x-3=53
8x=56
x=7

b
2(x+7)=3(2x - 5)
2x + 14=6x -15
29=4x
29/4=x
x=7 1/4

c
3 x- 15 + 7 = x +1
2x = 9
x = 4,5

d nie wiem czy cie dobrze zrozumialam ale
4x + 12 = x- 3
3x = -15
x = -5
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-11T18:12:57+01:00
A) 8x-3=53
8x=56 /:8
x=7

b) 2x+14=6x-15
2x-6x=-15-14
-4x=-29 /:(-4)
x=7¼

c) 3x-15+7=x+1
3x-x=1+15-7
2x=9 /:2
x=4½

d) x+3:2×8=x-3
4(x+3)=x-3
4x+12=x-3
4x-x=-3-12
3x=-15 /:3
x=-5
2010-03-11T18:14:30+01:00
A) 4(2x-3/4)=53
najpierw mnozysz liczby w nawiasie przez4:
czyli..... 8x-3( bo 4* 3/4 to 3)=53
8x-3=53( widzisz odrazu sie skrocilo..)

rozwiazanie: 8x-3=53
( niewiadome na lewo wiadome na prawo)
8x=53+3 (dodac jest dlatego bo przenioslam i zmienil sie znak)
8x=56/:8 (czyli na liczbe przy x)
x=7
i widzisz latwe chyba zrozumialas...
2(x+7)=3(2x-5)
2x+14=6x-15
2x-6x=-15-14
-4x=-29/:(-4)
x=29/4= 7 i 1/4

c) 3x-15+7=x+1
3x-x=1+15-7
2x=9 /:2
x=4½

d) x+3:2×8=x-3
4(x+3)=x-3
4x+12=x-3
4x-x=-3-12
3x=-15 /:3
x=-5
;)