W sklepie sportowym obniżono ceny wszystkich towarów o taki sam procent. Jaka jest cena leżaka po obniżce?

I tam jest taki obrazek i jest tam namiot, który kosztował 300zł a teraz kosztuje 264zł. A ten leżak kosztował 125zł i trzeba obliczyć cenę leżaka po obniżce.

3

Odpowiedzi

2009-10-24T13:57:42+02:00
300 - 100 %
264 - x %

x= (264*100) : 300
x = 88

100%-88%=12%

125 - 100 %
x - 88%

x = (88*125): 100
x = 110

Obniżano cenę przedmiotów o 12 %, a leżak kosztuje teraz 110 złotych.
Najlepsza Odpowiedź!
2009-10-24T13:58:48+02:00
300zł-264zł=36zł

100%- 300zł
x% - 36zł
_________
300x=3600
x=12% - o taki procent obniżono ceny towarów

100%-12%=88%

100%- 125zł
88%- x zł
___________
11000 = 100x
110zł=x
Odp: Leżak po obniżce będzie kosztował 110zł
2009-10-24T14:01:33+02:00
300 - 264 = 36

36:300x100% = 12%

to teraz 125 x 0,12 = 15
i 125 - 15 = 110