Hihi, xD
bo słuchajcie ... jest sprawa. znóm majca. ;D do kwadratu będę pisała j2. -> jednostek kwadratowych a j3 -> jednostek sześciennych. xD

zad. zapisz w jak najprostszej postaci .

a. 2x(x-5) -3(xj2 - 2x) + (x-2)x =
b.a(a+b+c) -b(a-b+c) -c(a-b-c) =
c. x(xj2 +2x + 1) - (4xj3 + 8xj2 - 6) : 2 =


zad.
a. (3xj2 - xy * -2y) * 3x =
b. 3xj2 * ( -2y * 3x ) =
c. ( 3xj2 + (-2x ) * 3x =
d. 3xj2 - xy * 3x + (-2y * 3x ) =


proszę o jak najszybszą odpowiedz.. i żeby to było rozpisane. pliiis.

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-11T19:12:52+01:00
A)2x(x-5)-3(xjkw-2x)+(x-2)x=2xkw-10-3xjkw+6x+xkw-2x=3xkw-10-3xjkw
b)=akw+ab+ac-ba-bkw-bc-ca+cb+ckw=akw-bkw+ckw
c)=xkwjkw+2xkw+x-2xjdo trzeciej-4xjkw+3=

bardzo posze napisać w prywatnej co za y u gory w drugim zadaniu jest napisane to rozwiazę bo u mnie bardzo zle widać i ni e chce wprowadzic w błąd
jeśli to razy to:
a)=(3xjkw+2xykw)*3x=9xkwjkw+6xkwykw
b)=3xjkw*-6xy=-18xkwjkwy
c)=(3xjkw-2x)*3x=9xkwjkw-6xkw
d)=3xjkw-3xkwy-6xy=3xjkw-3xy(x+2x)