Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-11T19:00:28+01:00
5 g NaOH to jest 5 g : 40 g/mol NaOH = 1/8 mola NaOH.
Reakcja zobojętniania NaOH wygląda tak:
NaOH + HNO3 = NaNO3 + H2O
W takim razie na zobojętnienie X moli NaOH potrzeba X moli HNO3.
1/8 mola HNO3 = 1/8 mol x 63 g/mol = 63/8 g HNO3

2 g Ca(OH)2 to jest 2 g : 74 g/mol = 1/37 mola Ca(OH)2
Reakcja zobojętniania Ca(OH)2 wygląda tak:
Ca(OH)2 + 2 HNO3 = Ca(NO3)2 + 2 H2O
W takim razie na zobojętnienie Y moli Ca(OH)2 potrzeba 2Y moli HNO3.
2/37 mola HNO3 = 2/37 mol x 63 g/mol = 126/37 g HNO3

Na koniec musimy dodać oba wyniki do siebie:
63/8 g + 126/37 g = 7.875 g + 3.405 g = 11.28 g i tyle właśnie g HNO3 potrzeba do zobojętnienia tej mieszaniny. Brzydkie te liczby jakieś, nie pomyliłaś się w treści?
1 5 1