Pani Kasia otrzymala 120zł . podwyżki , Co stanowiło 20% jej dotychczasowej pęsji . Ile wynosi jej nowe wynagrodzenie .?

b)
Po obniżce cen o 10% za kurtkę zapłacono 360 zł . Ile kosztowała ta kurtka przed obiszżką .?


SZybko i dokładnie . poprosze . ^^

2

Odpowiedzi

2010-03-11T19:07:53+01:00
A) 20% to 120 zł
120% to 720 zł
Jej nowe wynagrodzenie wynosi 720 zł .

b) 100% - 10% = 90 %
90% to 360 zł
100% to 400 zł
Kurtka przed obniżką kosztowała 400 zł .

Proszę bardzo . ; ]
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-11T19:09:17+01:00
A)120x6 = 720
b)10%-40zł
100%-400 zł bo
360:90=4x100=400-360=40
więc 10 % to 40 a 100% 10 400
aha i odp:
a)Nowe wynagrodzenie wynosi 720zł
b)Stara cena wynosi 400zł
1 5 1