Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2010-03-11T20:27:34+01:00
12y-(y+5)=10y-1
12y-y-5=10y-1
11y-5=10y-1
y-5=-1
y=4
2010-03-11T20:29:16+01:00
12y-(y=5)=10y-1
12y-y-5=10y-1
12y-y-10y=-1+5
0=4
jest to układ sprzeczny (nie ma rozwiązania)

to rozwiazanie u góry jest złe, ponieważ zawsze trzeba y na jedną stronę przenieśc a liczby na drugą ;)
A to na dole to nie było 12y+(y-5)=10y-1 tylko 12y-(y-5)=10y-1
Pozdrwiam ;)
  • Użytkownik Zadane
2010-03-11T20:29:44+01:00
12y+y+5=10y-1
12y+y-10y=-1-5
3y=-6
y=-2