Na trasie Brodno-Buki-Troczki-Łąki odbył się wyścig kolarski gimnazjalistów. Uczniowie wystartowali o 9:00 . Piotr pokonał kolejne etapy długości : 22km , 9km , 14km odpowiednio przez 36min 40s , 15 min , 23 min 20s . Z jaką prędkością jechał ?


a) 30 km/h b). 32,5 km/h c). 34.2 km/h d). 36km/h

1

Odpowiedzi

2010-03-11T20:40:22+01:00
V=S/T

s= 22km+9km+14km=45km
t= 36min 40s+15 min+23 min 20s= 36*60s+40s+15*60s+23*60s+20s=
= 2160+40+900+1380+20=4500s=75m=1,25h

V=45km/1,25h=36km/h odp D)