Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-11T22:23:48+01:00
Pierwsza półka 2x +15
druga półka 2x
trzecia półka x

(2x + 15) + x = 2 * 2x
2x + 15 + x = 4x
3x - 4 x = - 15
- x = - 15 mnożę teraz obydwie strony przez ( -1)
x = 15 TYLE JEST NA TRZECIEJ PÓŁCE
2 * x = 2 * 15 = 30 TYLE JEST NA DRUGIEJ PÓŁCE
2 * x + 15 = 2 * 15 + 15 = 30 + 15 = 45 TYLE JEST NA PIERWSZEJ PÓŁCE

15 + 30 + 45 = 90 ALA MA 90 KSIĄŻEK
2 5 2
2010-03-11T22:30:37+01:00

x - ilosc ksiazek na I półce
y - ilosc ksiazek na II półce
z - ilosc ksiazek na III półce

y+15=x [Na drugiej półce jest 15 ksiązek mniej niz na pierwszej ]
y=2z [ 2 razy wiecej niz na trzeciej]
x+z = 2y [Na pierwszej i trzeciej półce jest razem 2 razy wiecej ksiązek niż na drugiej.]
układ 3 rownan ;] Rozwiazuje przez podstawianie
x = 2z + 15
x+z = 4z

x = 2z +15
x= 3z

3z= 2z + 15
z=15
x= 45
y = 30

Ala ma 45 + 30+15 = 90 ksiazek