Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-12T13:19:50+01:00
Wzor funkcji jest nieistotny.

Masz raz za x podstawic wyrazenie:√2-1 ktore oznaczmy jako x,a za drugim razem 1-√2

Jak zauwazyszpostac pierwsza to f(x),druga to f(-x) bo :

skoro x=√2-1 to -(√2-1)=-√2+1,czyli inaczej po przestawieniu 1-√2,czyli sokoro x=√2-1 to 1-√2=-x

Czyli po podstawieniu f(1-√2) otrzymamy wykres ktory jest odbiciem f(√2-1) wzgledem osi y

Dla przypomnienia jesli bedziesz miec f(x) i trzeb abedzi enarysowac wykres -f(x) bedzie to odbicie wzgledem osi x
2 5 2