Odpowiedzi

2010-03-12T15:15:47+01:00
W 3 KLATKACH ZNAJDUJĄ SIĘ 44 KRÓLIKI.LICZBY KRÓLIKÓW ROZMIESZCZONYCH W POSZCZEGÓLNYCH KLATKACH SĄ W STOSUNKU 1⅓, 1¼, 1¹/₁₂.ILE KRÓLIKÓW JEST W KAŻDEJ KLATCE
Zamieniam na ułamki niewłaściwe sprowadzając do wspólnego mianownika
1 1/3 : 1 1/4 : 1 1/2
4/3:5/4:13/12
16/12:15/12:13/12 /*12
16:15:13, czyli 16+15+13=44
Odp: W klatkach znajdują się : 16,15 i 13 królików.
16 3 16
2010-03-12T15:18:05+01:00
1⅓x+1¼x+1¹/₁₂x=44
⁴⁴/₁₂x=44
x=44:⁴⁴/₁₂
x=12
1 klatka:12+⅓×12=12+4=16
2 ksatka:12+¼×12=12+3=15
3 klatka:12+¹/₁₂×12=12+1=13
spr. 16+15+13=44
30 3 30
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-12T15:23:59+01:00
1⅓x:1¼x:1¹/₁₂x

1⅓x+1¼x+1¹/₁₂x=44
1 4/12x + 1 3/12x + 1 1/12x=44
3 8/12x=44
3 ⅔x=44
11/3x=44 /3
11x=132//11
x=12

I-1⅓x=1⅓*12=4/3*12=16
II-1¼x=1¼*12=15
III-1¹/₁₂x=1¹/₁₂*12=13

W I klatce było 16 królików w II 15 a w III 13.

Proszę o naj :)
101 4 101