Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-12T18:29:16+01:00
D - gęstość
d=m/V

V=1⅓πRz³

ze wzoru na przyspieszenie pola grawitacyjnego:
g=G×m÷Rz²
więc m:
m=g×Rz²÷G

d=(g×Rz²÷G)÷1⅓πRz³

( w zapisie w zeszycie to co umiescilam w nawiasie jest nad kreska ulamkowa a to co po znaku dzielenia pod kreska ulamkowa)

Skracasz (nie mam jak tego pokazac)

I zostaje:
d=3g÷4GπRz
G- stała grawitacji
G=6,67×10⁻¹¹

d=3×9,81÷4×6,67×10⁻¹¹×3,14×Rz=3,5×10⁻¹¹Rz


Nie podstawialam zadnej wartosci za Rz, bo nie bylo jej w trosci zadania... Chyba, ze powinnam byla... to wtedy pomnoz otrzymany przeze mnie wynik razy 6370km.
11 3 11