Zamień na iloczyny:

a) ax-ay=
b) mn-n=
c) cd-bc=
d) ab+b=
e) x(do potęgi czwartej) - x(do potęgi drugiej) =
f) mx-m=
g) -2a-5ab=
h) 7ab-7ac=
i) -2mn-4n=
j) mn-n(do drugiej)=

to zadanie jest z tematu :wyłączanie wspólnego czynnika poza nawias.

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-12T18:07:29+01:00
Zamień na iloczyny:

a) ax-ay= a( x -y)
b) mn-n= n(m -1)
c) cd-bc= c( d -b)
d) ab+b= b(a +1)
e) x(do potęgi czwartej) - x(do potęgi drugiej) =
x⁴ - x² = x² ( x² -1) = x²( x -1)(x +1)
f) mx-m= m( x -1)
g) -2a-5ab= -a( 2 + 5b)
h) 7ab-7ac= 7a(b - c)
i) -2mn-4n= -2n( m + 2)
j) mn-n(do drugiej) = n( m - n)
4 5 4
2010-03-12T18:08:18+01:00
Zamień na iloczyny:

a) ax-ay=a(x-y)
b) mn-n=n(m-1)
c) cd-bc=c(d-b)
d) ab+b=b(a+1)
e) x(do potęgi czwartej) - x(do potęgi drugiej) =x²(x²-1)
f) mx-m=m(x-1)
g) -2a-5ab=-a(2+5b)
h) 7ab-7ac=7a(b-c)
i) -2mn-4n=-2n(m+2)
j) mn-n(do drugiej)=n(m-n)

Licze na Naj :)
3 5 3
  • Użytkownik Zadane
2010-03-12T18:08:36+01:00
A)a(x-y)
b)n(m-1)
c)c(d-b)
d)b(a+1)
e)x(x do potegi 3 -x)
f)m(x-1)
g)a(-2-5b)
h)7a(b-c)
i)2n(-m-2)
j)n(m-n)
1 5 1