1)Z młyna do piekarni jest 150m.Ile to centymetrów na planie w skali 1:5000
2)Chleb waży o 30% więcej niż wzięta do wypieku mąka.Ile waży chleb upieczony z 5kg mąki?
3)Cztery prostopadłościenne foremki do pieczenia maja taką samą wysokość.Najwięcej ciast chlebowego zmieści się do foremki,której podstawa ma wymiar:
a)25cm x 20cm b)20cm x 30cm c)15cm x 30cm d)25cm x 25cm
4)W piekarni były sprzedawane tylko cale bochenki chleba.Bochenek waży 0,8kg.Piekarz powiedział, ze sprzedano 250kg chleba.Zapisz obliczenia świadczace o tym,ze piekarz nie podal dokladnej wagi sprzedanego chleba.


OBLICZENIA do KAŻDEGO zadania.Z gory dziekuje

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-12T18:15:10+01:00
1]
150m=15000cm
skala 1:5000 oznacza 5000-krotnie pomniejszenie

15 000cm:5000=3cm jest to na planie
2]
5kg+30% z 5kg=5kg+0,3×5=5+1,5kg=6,5kg waży chleb
3]
najwiecej ciasta zmieści sie do foremki o najwiekszym polu podstawy
a]25×20cm=500cm²
b]20×30=600cm²
c]15×30=450cm²
d]25×25=625cm²
najwiecej zmieści się w foremce o podstawie 25 na 25
4]
250:0,8=312,5 bochenka chleba

skoro sprzedaje sie całe bochenki, to piekarz sie pomylił, bo ilość 250 kg podzielona na wagę 1 bochenka=0,8kg wskazuje że powinna wyjść liczba całkowita a nie 312,5
2010-03-12T18:20:16+01:00
1.)Z młyna do piekarni jest 150m.Ile to centymetrów na planie w skali 1:5000

odp. Są to 3 centymetry na planie.

2)Chleb waży o 30% więcej niż wzięta do wypieku mąka.Ile waży chleb upieczony z 5k maki?

130%x5=1,3x5=6,5

odp. Chleb upieczony z 5kg mąki waży 6,5kg.

3)Cztery prostopadłościenne foremki do pieczenia maja taką samą wysokość.Najwięcej ciast chlebowego zmieści się do foremki,której podstawa ma wymiar:
a)25cm x 20cm 500cm²
b)20cm x 30cm 600cm²
c)15cm x 30cm 450cm²
d)25cm x 25cm 625cm²

odp. Poprawna odp. to D

4)W piekarni były sprzedawane tylko cale bochenki chleba.Bochenek waży 0,8kg.Piekarz powiedział, ze sprzedano 250kg chleba.Zapisz obliczenia świadczace o tym,ze piekarz nie podal dokladnej wagi sprzedanego chleba.

250kg:0,8kg=2500:8=312,5 bochenków chleba

1 5 1
2010-03-12T18:25:17+01:00
1. 1:5000 => 1cm - 5000cm => 1cm - 50m
1cm - 50m
x - 150m
x = (1cm*150m)/50m = 3cm

Odp. Na planie odl wynosi 3 cm

2. 5kg*130% = 5kg*1,30 = 6,5kg

Odp. Bochenek waży 6,5kg

3. liczymy objętość (V)
h - wysokosc

Va) = 25*20*h = 500h
Vb) = 20*30*h = 600h
Vc) = 15*30*h = 450h
Vd) = 25*25*h = 625h

Odp. Najwiekszą objętość ma d) czyli 25 cm na 25cm

4. Cały bochenek ma 0,8kg, a piekarz musi sprzedawac całe bochenki wiec wynik 250kg:0,8kg musi byc liczba całkowita
250kg : 0,8kg = 312,5 - wynik nie jest liczbą całkowitą wiec piekarz nie podał dokładnej wagi
1 5 1