Odpowiedzi

2010-03-12T19:07:14+01:00
5% z 20kg=0,05×20=1kg jest soli w 20 kg wody morskiej
20-1=19kg jest wody słodkiej
1kg=4%
x kg=100%
..............
x=100:4
x=25

25-1kg=24 kg ma być słodkiej wody, czyli trzeba dolać:
24-19=5 kg wody słodkiej
4 5 4
2010-03-12T19:08:10+01:00
Cp₁=5%
Cp₂=4%
m₁=20kg

ms----5%
20kg--100%

ms=1kg

1kg-----4%
m₂-----100%

m₂=25kg
25kg-20kg=5kg

Należy dolać 5kg wody słodkiej.
Proszę o naj :)
1 5 1