Zapisz wyrażenie w jak najprostszej postaci!

zad.1
a) (3x-2)-[(4x+9)-(3x-2)]=
b) x-[x+(x-1)]-[x-(x+1)]=
c) -[6-(3xdo potegi drógiej u góry ma byc 2 +9x-9)]+(-6xdo potegi drógie
+4x-1)=
d) -(5m+6)+[-(3m+9)+(-8m-3)]=

zad.2
Dane jest wyrażone:
-(3xdo potegi drógiej+9x+6)-[11x-(xdo potegi drógiej+9x-4)]=
Jakim wielomianem(sumę algebraiczną) należy do niego dodac,aby otrzymać zero?

zad.3
W miejsce litery B wstaw taki wielomian, aby otrzymać równość???
B-(-B)=6xdo potegi trzeciej -8xdo potęgi drógiej+5x-3=

Bardzo proszę zróbcie mi to tylko dzisiaj(szybko jak możecie i dobrze)!!!.
Z góry dziekuję

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
  • Użytkownik Zadane
2010-03-12T19:42:13+01:00
Zad.1
a) (3x-2)-[(4x+9)-(3x-2)]=3x-2-(4x+9-3x+2)=3x-2-4x-9+3x-2=2x-13

b) x-[x+(x-1)]-[x-(x+1)]=x-x-x+1-x+x-1=-3x

c) -[6-(3x² +9x-9)]+(-6x²+4x-1)=-6+3x²+9x-9-6x²+4x-1=-3x²+13x-16

d) -(5m+6)+[-(3m+9)+(-8m-3)]=-5m-6-3m-9-8m-3=-16m-18

zad.2

-(3x²+9x+6)-[11x-(x²+9x-4)]=-3x²-9x-6-11x+x²+9x-4=-2x²-11x-10

należy dodać (2x+11x+10)

6 3 6
2010-03-12T19:47:10+01:00
Zad. 1
a.) (3x-2)-[(4x+9)-(3x-2)]= 3x-2-4x-9-3x+2= 3x-4x-3x-2-9+2= -4x-9
b.) x-[x+(x-1)]-[x-(x+1)]= x-x-x+1-x-x-1= x-x-x-x-x+1-1=-3x
c.) -[6-(3xdo potegi drógiej u góry ma byc 2 +9x-9)]+(-6xdo potegi drógie
+4x-1)= -6+3x(2)+9x-9+(-6x(2))= -6-9+3x(2)-6x(2)+9x= -15-3x(2)+9x (symbol (2)- oznacza do potęgi drugiej!)
d.) -(5m+6)+[-(3m+9)+(-8m-3)]= -5m-6+(-3m)-9+(-8m-3)= -5m-3m-8m-6-9-3= -16m-18

Zad. 2

-(3xdo potegi drógiej+9x+6)-[11x-(xdo potegi drógiej+9x-4)]=
-3x(2)-9x-6-11x-x(2)-9x+4= -3x(2)-x(2)-9x-11x-9x-6+4= -4x(2)-29x-2

Jakim wielomianem(sumę algebraiczną) należy do niego dodac,aby otrzymać zero?

-4x(2)-29x-2-(-4x(2))-29x-2= 0

mam nadzieję, że pomogłem, jakbyś czegoś potrzebował to pisz na gg:331233 jestem dobry z wyrażeń i równań najbardziej, a takto pozatym z dziesiętnych :)
3 5 3
2010-03-12T20:00:00+01:00
A) (3x-2)-[(4x+9)-(3x-2)]= 3x-2-(4x+9-3x+2)= 3x-2-4x-9+3x-2=
= 2x-13
b) x-[x+(x-1)]-[x-(x+1)]= x-[x+x-1]-[x-x-1]= x-x-x+1-x+x+1=
= -1x+2
c) -[6-(3x² +9x-9)]+(-6x²+4x-1)= -[6-3x²-9x+9]-6x²+4x-1=
= -6+3x²+9x-9-6x²+4x-1= -3x²+13x-16
d) -(5m+6)+[-(3m+9)+(-8m-3)]= -5m-6+[-3m-9-8m-3]=
= -5m-6-3m-9-8m-3= -16m-18
4 4 4