Właściciel domu chcąc zaoszczędzić, dokonał trzech usprawnień. Pierwsze obniżyło wydatki o 10%. Następnie zaś obniżyły kolejne zmniejszone kwoty o 20% i 25%. Teraz właściciel płaci miesięcznie 270zł. O ile złotych ta kwota jest mniejsza od początkowej?
Z góry dzięki:)

2

Odpowiedzi

2010-03-12T20:01:17+01:00
Początkowo wydawał 500 zł. Teraz wydaje o 230 zloty mniej
2010-03-12T20:02:39+01:00
75% z 270zł = 75 x 2,7 = 202,5 zł
80% z 202,5zł= 80 x 2,025 = 162 zł
90% z 162 = 90 x 1,62 = 145,80 zł

270 zł - 145,80 zł = 124,20 zł
1 5 1