Odpowiedzi

2010-03-12T22:57:36+01:00
1) 3(1-x)=-7
3-x=-7
-x=-7-3
-x=-10 I *(-1)
x=10

2) 7(y+3)=15
7y+21 = 15
7y= 15-21
7y= -6 I : 7
y = -6/7

3) 2/5(x-1)=20
2/5 x - 2/5 = 20
2/5x = 20+ 2/5
2/5x= 102/5 I * 5/2
x= 51
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-12T23:07:47+01:00
1) 3(1-x)=-7 najpierw mnożymy 3 i to co w nawiasie
3-3x=-7 teraz iks zostawiamy po jednej stronie a liczby na drugą
-3x=-7-3 pozbywamy się liczby przy iksie
-3x=-10 /:-3
x=3 i jedna trzecia

2) 7(y+3)=15
7y+21=15
7y=15-21
7y= -6 /:7
y= -6/7 minus sześć siódmych

3) 2/5(x-1)=20
2/5x-2/5=20
2/5x=20+2/5
2/5x=20i 2/5 zamieniamy na ułamek niewłaściwy
2/5x=102/5 /*5/2
x=51