Odpowiedzi

2010-03-12T23:44:23+01:00
Wzór na n-ty to an = a1 + ( n-1 )r

an = n+1
czyli podstawiamy do wzoru
n+1=a1=rn-r
no i dupa boo mamy aż 3 niewiadome
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-13T00:24:06+01:00
A) pierwszy wyraz ciągu a1 oznacza, że n=1 i to n=1 podstawiamy do wzoru
drugi wyraz - za n podstawiamy 2 itd.
więc
a1=√1+1 = √2
a2=√2+1=√3
a3=√4
a4=√5

b) pododnie tylko za n podstawiasz "n+3" do tego samego wzoru:
√n+3+1 (n+3+1 całe pod pierwiastkiem) = √n+4
c)
a1=√2
a2=√3
....
a10=√11
liczbą wymierną mniejszą od √11 jest tylko √4 i √9, więc będzie tylko 2 takie liczby.