1. Krzyś rozbił skarbonkę i policzył, że było w niej 32 zł w monetach o nominałach 2zł, 1zł, 50 gr i 20 gr. Dwuzłotówek było 2 razy mniej niż złotówek, a pięćdziesięciogroszówek było 2 razy więcej niż złotówek. Dwudziestogroszówek było 10. Ile monet było w skarbonce? (Odpowiedź już mam, bo musi wyjść 45 monet, ale nie umiem zapisać równanie :/ )

2. Jaś kupował haczyki w sklepie wędkarskim. Duży haczyk był o 7gr droższy od małego. Za osiem dużych haczyków i 6 małych zapłacił 3,50 zł. Ile kosztował duży haczyk, a ile mały? ( tu też nie umiem zapisać równania, a ma wyjść, że mały haczyk kosztuje 21 gr, a duży - 28 gr)

Proszę , pomóżcie daje dużo punktów! Proszę rozwiążcie choć jedno zadanie :))

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-13T12:29:25+01:00
1.2x - złotowki x - dwuzłotowki 4x - pięćdziesięciogroszówki 10 - dwudziesięciogroszówki 32 zł = 3200 gr. 1 zł= 100 gr. 2 zł = 200 gr. 3200 = 2x * 100 + x * 200 + 4x * 50 + 10 * 20 3200 - 200 + 600x 3000 + 600x / :600 5 = x złotówek jest 10 dwuzłotówek jest 5 pięćdziesięciogroszówek jest 20 dwudziestogroszówek jest 10 10+5+20+10 = 45 Odp.W skarbonce było 45 monet.

2.1 zł = 100 gr, czyli 3,50 zł = 350 gr x - cena małego haczyka x+7 - cena dużego haczyka 8 * (x + 7) + 6 * x = 350 8x + 56 + 6x = 350 14x = 294 x= 21 czyli mały kosztuje 21 gr a duży 7 + 21 =28 czyli 28 gr
2010-03-13T13:18:06+01:00
1.

x-ilość 2zł
y-ilość 1zł
z-ilość 50gr
x=½y
z=2y
2x+1y+0,5z+10*20gr=32
2*½y+y+0,5*2y+2zł=32
y+y+y=32zł-2
3y=30/:3
y=10-tyle 1zł

x=½*10
x=5-tyle 2zł

z=2*10
z=20-tyle 50gr
ilość wszystkich monet=5+10+20+10=45
spr.
5szt(2zł)+10szt(1zł)+20szt(50gr)+10(20gr)=10zł+10zł+10zł+2zł=32zł
odp.wszystkich monet było 45 sztuk
2.
x-duży haczyk
y-mały haczyk
x=y+7gr(duży haczyk był o 7 groszy drożysz od małego)

8x+6y=3,5zł
8*(y+7gr.)+6y=3,5zł
8y+56gr+6y=3,5zł
14y=3,5zł-0,56zł
14y=2,94zł/:14
y=0,21zł(21gr)-mały haczyk

x=y+7gr
x=21gr+7gr
x=28gr-duży haczyk
odp.duży haczyk kosztuje 28 groszy,a mały 21 groszy