Kierowca wyruszył z Gdańska o h. 6:15 i dotarl do Warszawy o 10:30. Przejechal w tym czasie 360km. Wracajac z Warszawy jechal o pol godziny dluzej. W która strone jechal z wieksza srednia predkoscia i o ile wieksza ?

Prosze o napisanie obliczenie i odp.

2

Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2010-03-13T16:55:56+01:00
Z gdanska do warszawy mial wieksza predkosc srednia.

Patrzysz ile mu to zajelo

zajelo mu to 4h 15 min czyli 4,25h

4,25h ->360km

dzielisz zeby oblicz w km/h

360/4.25=84,7km/h




w druga strone jechal 4,75h a wiec tak samo dzielisz

4,75h-360km

360km/4.75=75,8km/h

o ile wieksza? 84,7-75,8= 8,9km/h
2010-03-13T17:20:08+01:00
Gdańsk - Warszawa = 4h 15 min
s1 (droga) - 360 km

Warszawa - Gdańsk = 4h 45 min
s2 (droga) - 360 km

Vs1 (srednia prędkość) = 360km / 4h 15 min = 87 km/h
Vs2 (srednia predkość) = 360km / 4h 45 min = 81 km/h

Odp. Z Gdańska do Warszawy kierowca jechał z większą prędkością. Wynosiła ona 87 hm/h.

Pozdrawiam.