Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-13T18:21:00+01:00
X-ilość zebranej makulatury przez klasę IVa
60%x-ilość zebranej makulatury przez klasę IVb
1,5(60%x)-ilość zebranej makulatury przez klasę IVc

x+60%x+1,5(60%x)=200
x+0,6x+1,5*0,6x=200
x+0,6x+0,9x=200
2,5x=200
x=80

x=80
60%x=48
1,5(60%x)=72
Sprawdzenie. 80+48+72=200

Odp. Klasa IVa zebrała 80kg makulatury, klasa IVb 48, a IVc 72kg.
2010-03-13T18:21:14+01:00
X-ilość makulatury zebranej przez kl. a
x-40%x=0,6x=ilość zebrana przez kl. b
1,5×0,6x=0,9x=ilosc zebrana przez kl. c

x+0,6x+0,9x=200
2,5x=200
x=200:2,5
x=80kg

]klasa a zebrała 80 kg
klasa b:0,6×80=48kg
klasa c:0,9×80=72kg

spr. 80+48+72=200
2010-03-13T18:24:42+01:00
A - x
b - 0,6x
c - 1,5*0,6x=0,9x

x+0,6x+0,9x=200
2,5x=200
x=200:2,5
x=80 = IV a

0,6*80=48 - IV b
0,9*80=72 - IV c

Jak coś to pisz na prv :)