Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-13T19:29:45+01:00
930 - liczba wszystkich uczniów
a - liczba chłopców
86%=0,86
0,86a - liczba dziewcząt

a+0,86a=930
1,86a=930
a=500
930-500=430

Odp.W szkole uczy się 500 chłopców i 430 dziewcząt.

Licze na najlepsze:).


8 5 8
2010-03-13T19:41:07+01:00
930- liczba uczniów w szkole

930-100%
x-86%
930*86%=100%*x
79980=100%*x |:100
x=800

86% = 800 liczba dziewcząt w szkole

100%-86%=14%

100%-930
14%-x
100%*x=930*14%
100%*x=13020 |:100
x=130

14% = liczba chłopców

spr. 86%+14%=100% czyli 800+130=930

odp.W szkole Podstawowej nr. 14, jest 800 dziewcząt i 130 chłopców.
29 1 29