1) Hrabia Barszczyk wezwał swoich poddanych na zebranie grzybów.
OGŁOSZENIE: Za każdy przyniesiony mi grzyb jadalny zapłacę 1 talara,a za trujący odbiorę 3 talary.

Antek przyniósł hrabiemu 50 grzybów, i zarobił 18 talarów.Ile zebrał grzybów jadalnych a ile trujących??
2)Książki Ali stoją na 3 pulkach.Na drugiej pułce jest o 15 książek mniej niz na pierwszej pułce i 2 razy więcej niz na trzeciej. Na pierwszej i na trzeciej jest razem 2 razy więcej niz na drugiej.Ile książek ma Ala???


Plisss napiszcie szybko i jak najlepiej to w równaniach:)) Z góry dzięki

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-13T20:20:38+01:00
Zad. 1
x - dobre grzyby
y- złe grzyby

1x - 3y = 18I:(-1)
x+y = 50
-x + 3y = -18
x+y=50
-x + 3y + x + y = 50 -18
4y = 32I:4
y = 8
x+y=50
x + 8 = 50
x=50-8
x = 42
spr. 1*42 - 3* 8 = 18
42- 24 = 18
18 = 18
L=P
zad. 2.
x --> pierwsza pułka
x-15 = 2y --> druga pułka
y--> trzecia puka
x+y = 2*2y
x-15 = 2y I:(-1)
x+y = 4y
-x + 15 = -2y
x+y=4y
-x +x +15 + y = -2y + 4y
15 + y = 2y
2y = 15+y
2y-y = 15
y=15 --> trzecia pułka
x+y = 4y
x + 15 = 4 * 15
x=60 -15
x=45 ---> pierwsza pułka
2y=2 * 15 = 30 --> druga pułka
15+45+30 = 90
odp. Ala ma 90książek.

w obu przypadkach zastosowałam układy równań.
1 5 1
2010-03-13T20:21:34+01:00
1. x-ilość grzybów jadalnych
y-ilość grzybów trujących
{x+y=50
{x-3y=18
{x=50-y
{50-y-3y=18
{x=50-y
{50-4y=18
{x=50-y
{-4y=-32/÷(-4)
{x=50-y
{y=8
{x=42
{y=8
odp. Antek zebrał 42 grzyby jadalne i 8 trujących.
2. x-ilość książek na pierwszej półce
y-ilość książek na trzeciej półce
2y-ilość książek na drugiej półce
{x-15=2y
{x+y=2*2y
{x-2y=15
{x+y=4y/-y
{x-2y=15
{x=3y
{3y-2y=15
{x=3y
{y=15
{x=45
2y=2*15=30
30+15+45=90
Odp. Ala ma 90 książek.