Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-13T23:34:52+01:00

an = 5n + 3
an+1 = 5*(n +1) + 3 = 5n +5 +3 = 5n + 8
r = an+1 - an = 5n +8 - (5n + 3) = 8 - 3 = 5
Odp. Różnica tego ciągu arytmetycznego jest równa 5.
3 5 3
2010-03-13T23:35:22+01:00
An=5n+3

Sposób 1. Liczymy dwa lub trzy wyrazy tego ciągu i na ich podstawie określamy różnicę.
a1 = 5*1+3 = 8
a2 = 5*2+3 = 13
a3 = 5*3+3 = 18
r = a2 - a1 = 13 - 8 = 5
r = a3 - a2 = 18 - 13 = 5
Zatem różnica tego ciągu jest równa 5.

Sposób 2. Wykonujemy obliczenia dla dwóch kolejnych wyrazów uwzględniając dowolność wyboru ich numerów.
a n+1 ------> wyraz o numerze n+1 (n+1 powinno być w indeksie dolnym)
a n+1 = 5(n+1)+3 = 5n+5+3 = 5n+8
r = a n+1 - an = 5n+8-(5n+3) = 5n + 8 - 5n - 3 = 5
r = 5
4 4 4