Odpowiedzi

2010-03-14T11:02:10+01:00
80 + 40 [czyli 50%] = 120
200 - 50 [czyli 25%] = 150
2010-03-14T11:05:31+01:00
2010-03-14T11:11:09+01:00
O 50 % większą od 80
50% z 80=50/100×80=40
50%=40
80+40=120

o 25 % mniejszą od 200
25% z 200= 25/100×200=50
25%=50
200-50=150

o 35 % większą od 800
35% z 800= 35/100×800=280
35%=280
800+280=1080

o 14 % mniejszą od 300
14% z 300= 14/100×300=42
14%=42
300-42=258