DAje max punktów bo więcej nie mam jestem na ZERO>!!!

1.Pokój o wymiarach
dłougość-4,5m
szerokość-3,6m
wysokość-2,4m
Na podłodze jest parkiet.
Wiaderko ma 3l farby i kosztuje 21,24zł.NA wiaderku jest napisane że 1l farby wystarcza na pomalowanie 7m2.Ile będzie kosztowało pomalowane, jeżeli ściany i sufit należy pomalować dwukrotnie.??

2.Na dach o wymiarach 24mx 48m spadł śnieg tworzący warstwe 25cm.
Ioe wywrotek potrzeba aby wywieś śnieg.??Jeżeli na jedną można naładowac 8m3 śniegu??

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-14T14:39:36+01:00
A - dlugośc pokoju = 4,5 m
b - szerokość pokoju = 3,6 m
h - wysokość pokoju = 2,4 m
P - powierzchnia do pomalowania = h(2a + 2b) + ab = 2h(a + b) + ab = 4,8 razy 8,1 + 4,5 razy 3,6 = 38,88 + 16,2 = 55,08 m²
55,08/7 = 7,9 litra farby potrzeba do jednokrotnego pomalowania
7,9 razy 2 = 15,8 litra farby potrzeba kupić
15,8/3 = 5,27 wiaderka trzeba kupić czyli 6 wiaderek
6 razy 21,24 = 127,44 zł trzeba zaplacić
można zaryzykować i przy malowaniu cieńszą warstwą kupić 5 wiaderek i zaoszczędzić 124,44 - 106,2 = 21,24 zł
zad 2
a - długość = 48 m
b - szerokość = 24 m
h - wysokość = 25 cm = 0,25 m
V - objętość śniegu = abh = 48 razy 24 razy 0,25 = 288 m³ śniegu
288/8 = 36 wywrotek