Odpowiedzi

2010-03-14T16:23:17+01:00

x-cena jednego przedmiotu
y-cena drugiego przedmiotu
1,332x - zysk z pierwszego
1,25y - zysk z drugiego
2050*1,3-zysk

x+y=2050
1,332x+1,25y=2050*1,3

x+y=2050 /*(-1,25)
1,332x+1,25y=2665

-1,25x-1,25y=-2562,5
1,332x+1,25y=2665

dodaję stronami:

0,082x=102,5
x=1250

y=2050-1250=800

Antykwariat jeden przedmiot zakupił za 1250zł, zaś drugi za 800zł.
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-14T16:25:51+01:00
X-cena pierwszego przedmiotu
y-cena drugiego przedmiotu
x+y=2050zł
x=2050zł-y

30%*2050zł=615zł-zysk ze sprzedaży

33,2%x+25%y=615
0,332*(2050zł-y)+0,25y=615
680,6zł-0,332y+0,25y=615zł
-0,082y=615zł-680,6zł
-0,082y=65,6zł/:0,082
y=800zł

x=2050zł-800zł
x=1250zł
odp.antykwariat zakupił pierwszy przedmiot za 1250zł , a drugi przedmiot za 800zł