1.Przekształć wyrażenia na sumę i wykonaj redukcje wyrazów podobnych .

a) 6(2a-6b+3c)=
b)3(5x-8z-2)=

2.Uprość wyrażenie.
a)6(a+2b) - 3(2a-3b)
b)7(b+c)-3(b+2c)=

Proszę pomóżcie mi
Jakbyście mogli to wytłumaczcie mi jeszcze jak to zrobiliście, bo facet od matmy nic o tym nie mówił, a w podręczniku nic takiego nie ma :(

3

Odpowiedzi

2009-10-25T13:24:46+01:00
A) 6(2a-6b+3c)=12a-36b+18c
po prostu każdą liczbę(lub literę) z nawiasu trzeba pomnożyć przez 6 czyli 2a*6 -6b*6 i 3c*6
b) 7(b+c)-3(b+2c)=7b+7c-3b-6c=4b+c
a)6(a+2b) - 3(2a-3b)= 6a+12b-6a +9b=21b
b)7(b+c)-3(b+2c)=7b+7c-3b-6c=4b+c
jak nie rozumiesz to pisz na gg 11956106
2009-10-25T13:29:52+01:00
A) 6(2a-6b+3c)=12a-36b+18c
Mnozysz to co jest w nawiasie przez liczbe przed nawiasem

b)3(5x-8z-2)=15x-24z-6

2.Uprość wyrażenie.
a)6(a+2b) - 3(2a-3b)=6a+12b-6a+9b=3b
b)7(b+c)-3(b+2c)=7b+7c-3b-6c=4b+c
2009-10-25T13:34:01+01:00
1.
a)6*2a-6b=3c
b)1*5x-8z

2.a) 6(a+2b) - 3(2a-3b)=
6*3a+(1b)=
3*3a+(1b)
b) 7(b+c)-3(b+2c)=4*b+3c