Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
  • Użytkownik Zadane
2010-03-14T17:17:10+01:00
√3
_____ =
2√3-1

√3
_____ * √3
2√3-1


√3
____ * (-1)
√3-1

- √ 3
_____
- √3

= 0


NIE WIEM CZY DOBRZE, BO TROCHĘ POMIESZAŁAM. ZARAZ TO SPRAWDZĘ I JAKC OŚ EDYTUJĘ TTREŚĆ ZADANIA.
2 1 2
2010-03-14T17:19:02+01:00
Jeśli w dzielniku jest wyrażenie z pierwiastkiem kwadratowym trzeba pomnożyć w taki sposób aby wykorzystać wzór:
a^2-b^2=(a-b)(a+b)
1/(a-b) mnożymy przez wyrażenie równe 1 (a*1=a) postaci (a+b)/(a+b)=1

czyli
1/(a-b)*(a+b)/(a+b)=(a+b)/(a^2-b^2)
u nas:
pierwiastek(3)/(2*pierwiastek(3)-1)*(2*pierwiastek(3)+1)/(2*pierwiastek(3)+1)=(mnożymy góra razy góra i dół razy dół)=pierwiastek(3)*(2*pierwiastek(3)+1)/{(2*pierwiastek(3)-1)(2*pierwiastek(3)+1)}=(6+pierwiastek(3))/11