Odpowiedzi

2010-03-14T17:51:37+01:00
X - kieszonkowe przed podwyżką
y - kieszonkowe po podwyżce

y=x+2,5
4y=5x
y=x+2,5
4(x+2,5)=5x
y=x+2,5
4x+10=5x
y=x+2,5
x=10
y=10+2,5
x=10
y=12,5
x=10

Odp. Po podwyżce Kasia będzie dostawać 12,5 zł kieszonkowego.

liczę na najlepszą :))
2010-03-14T17:54:06+01:00
10zł x 5= 50zł
10zł + 2,50zł= 12,50zł
12,50zł x 4= 50zł
Kasia będzie dostawać po podwyżce 12,50zł
:):):):)dasz naj:)