Odpowiedzi

2009-10-25T14:03:29+01:00
X + y = 12
y = 3x - to bierzesz w układ równań

x + y = 12 <--- za y podstawiamy 3x

x + 3x = 12 <-- otrzymujemy równanie

4x = 12 <-- obliczamy
x =3
y = 3*3 = 9 <-- z obliczonego x obliczamy y

odp x=3 y=9
1 1 1
2009-10-25T14:04:29+01:00
Najlepsza Odpowiedź!
2009-10-25T14:07:32+01:00
Jeśli ma być to układem równań to powinno być tak:
x - jedna liczba
y - druga liczba

x+y=12
y=3x

y=12-3
12-x=3x

12=4x:/4
x=3

y=12-3
y=12-3
y=9

x=3
y=9


Chociaż jest łatwiejszy sposób na rozwiązanie tego zadania, ale wtedy to już nie będzie układ równań, mianowicie:
x - jedna liczba
3x - druga liczba

x+3x=12
4x=12/:4
x=3

3x=3*3=9 :)