Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-14T20:40:42+01:00
Bardzo mi zależy na pokazaniu sposobu na rozwiązanie takiego zadania :
jeżeli f(x+2)=6x+3 to:
a) f(x)=6x-9
b) f(0)=15
c) f(1)=-3

więc zaczniemy od sprawdzenia po punktu c)
f(1)=f(x+2)
x+2=1
x=1-2
x=-1 zgadza się ponieważ jeśli w równaniu 6x+3 podstawimy za x=-1 ma nam wyjśc -3 i sprawdźmy
6*(-1)+3=-3
-6+3=-3
-3=-3 wyszła prawda

a więc teraz pod punkt b)
f(0)=f(x+2)
x+2=0
x=-2 analogicznie jak w podpunkcie c)
6*(-2)+3=15
-12+3=15
-9=15 nie zgadza się a więc odpowiedź ta nie jest prawidłowa

A teraz pod punkt a)
x=x+2
x-x=2
0=2 a więc ta też jest nie prawidłowa
A WIĘC PRAWIDŁOWĄ ODPOWIEDZIĄ DO TEGO ZADANIA JEST c)f(1)=-3