Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-14T18:59:43+01:00
Y=ax+b
a)
5=-7a+b
-1=-4a+b
Układ /\
b=-7a-5
-1=-4a-7a-5
4=-11a /:4
a=-2¾
b=-24¼
odp.
y=-2¾x+24¼
b)
6=-2a+b
b=0
a=-3
odp.
y=-3x
2010-03-14T19:26:12+01:00
Wzór ogólny funkcji:
y = ax + b

Teraz należy wszystko podstawić i zastosować układ równań. Ja zrobię to metodą podstawiania.
a)
{5 = -7a + b
{-1 = -4a + b

{-b = -7a - 5
{-1 = -4a - 7a - 5

{-b = -7a - 5
{11a = -4 /:11

{-b = -7a - 5
{a = - 4/11

{-b = 28/11 - 20/11
{a = -4/11

{b = -8/11
{a = -4/11

b)

6 = -2a + b
b = 0
a = -3
Odp. Wzór wyjdzie.
y=-3x