Wyraź podane masy:
a) w gramach: 15 dag ; 0,5 dag ; 2 kg ; 0,7 kg ; 7,5 kg ; 0,06 dag;
b) w dekagramach: 74 g, 256 g, 4 kg, 0,9 kg, 0,01 kg, 2 g;
c) w kilogramach: 2 t, 3,25 t, 350 dag, 17 dag, 68 g, 3 g;
d)w tonach: 7200 kg, 501 kg, 117,2 kg, 5600 dag, 0,7 kg.

2. a) Ola obliczała za pomocą kalkulatora wartość wyrażenia 145+55×5 i otrzymała 1000. Czy potrafisz wyjaśnić, na czym polegał błąd Oli?
b) Oblicz: 101+99×50 ; 142+13÷5, 1992-24×83

Z góry dziękuję ;**

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-14T20:01:15+01:00
A) w gramach:
15 dag - 150g
0,5 dag - 5 g
2 kg - 2000g ;
0,7 kg - 700g
7,5 kg -7500g
0,06 -0,6g
b) w dekagramach:
74 g - 7,4dag
256 g- 25,6dag
4 kg - 400dag
0,9 kg - 90 dag
0,01 kg - 9 dag
2 g - 0,2dag
c) w kilogramach:
2 t -2000 kg
3,25 t - 3250 kg
350 dag 3,5kg
17 dag 0,17 kg
68 g - 0,068kg
3 g - 0,003 kg
d)w tonach:
7200 kg - 7,2t
501 kg - 0,501t
117,2 kg - 0,1172t
5600 dag - 0,056t
0,7 kg - 0,0007t

2. a) Ola obliczała za pomocą kalkulatora wartość wyrażenia 145+55×5 i otrzymała 1000. Czy potrafisz wyjaśnić, na czym polegał błąd Oli?
Ola wpisała działanie tak, jak było napisane, a kalkulator nie uwzględnia kolejności wykonywania działań (mnożenie powinno być wykonane przed dodawaniem)
b) Oblicz: 101+99×50 ; 142+13÷5, 1992-24×83
101+99*50=101+4950=5051
142+13:5 = 142+2,6=144,6
1992-24*83=1992-1992=0
34 4 34
2010-03-14T20:01:54+01:00
A)15dag=1,5 g
0,5 dag=5g
2 kg=2000 g
0,7 kg=700g
7,5 kg=7500 g
0,06 dag=o,6g
b)b) 74 g=7,4 dag
256 g=25,6 dag
4 kg=400 dag
0,9 kg=90dag
0,01 kg=1dag
2 g=0,2 dag
c) 2t=2000 kg
3,25 t=3250 kg
350 dag=3,5 kg
17 dag=0,17 kg
68 g=0,063 kg
3 g=0,003 kg
d)7200 kg=7,2 t
501 kg=0,501 t
117,2 kg=0,1172 t
5600 dag=0,056t
0,7 kg=0,0007 t

2. a) Ola obliczała za pomocą kalkulatora wartość wyrażenia 145+55×5 i otrzymała 1000. Czy potrafisz wyjaśnić, na czym polegał błąd Oli?
tak potrafie wyjasnic , gdyz ola wykonywala to dzialnie po kolei nie stosujac kolejnosci dzialan .powinna byla wiedziec ze mnozenie wykonuje sie pierwsze , gdyby tak zrobila wyszloby jej 420
b) Oblicz: 101+99×50 =5051
; 142+13÷5=144,6
1992-24×83=0

to tyle
14 4 14