Odpowiedzi

2009-10-25T15:21:17+01:00
2009-10-25T15:25:08+01:00
Jeśli o 15kg lżejsze, to 30% o 30kg, a 0% to o 45kg. 90% wody ma 45l. Jeśli 30% wody to 15l, zostało 10%, no to po obliczeniu 15/(30/10)=5, a to znaczy, że 10% to 5kg. 15*3+5=50kg
Grzyb ważył na początku 50kg.

Jakby co, to 1kg=1l
2009-10-25T15:32:46+01:00
15/90%=16,6
15kg+16,6= 31,6
15/60%= 25
15kg+25=40
40+31,6=71,6 kg
Początkowo grzyb miał wagę 71,6 kg.