Odpowiedzi

2010-03-14T21:44:35+01:00
Ubrania kosztowały : spodnie 130 zl , kurtka 50 zł , bluzka 30 zl . Ile będa kosztować te rzeczy po obniżce 30 % ?

130 zł --------100%
x----------------30%
x=(130 x 30) : 100 = 3900 : 100 = 39 zł
130 zł - 39 zł = 91 zł po obniżce spodnie

kurtka:
50 zł---------100%
X----------------30%
X = (50 x 30) : 100 = 15 zł
czyli po obniżce 50 zł - 15 zł = 35 zł

bluzka:
30 zł-------------100%
X-----------------30%
x = (30 x 30) : 100 = 9 zł
30 zł - 9 zł = 21 zł

Odp:
Po obniżce spodnie będą kosztowały 91 zł, kurtka 35 zł, a bluzka 21 zł.

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-14T22:19:19+01:00
Ubrania kosztowały : spodnie 130 zl , kurtka 50 zł , bluzka 30 zl . Ile będa kosztować te rzeczy po obniżce 30 % ?

spodnie
obniżka o 30% czyli o
30%*130=30/100 *130=39 obniżono cenę spodni o 39 zł
Kosztowały po obniżce 91 zł gdyż 130 - 39 = 91 zł

kurtka
30%*50 = 30/100* 50 = 15
50-15 = 35 po obniżce kosztowała 35 zł

bluzka
30%*30 = 30/100 * 30 = 9
30-9= 21 po obnizce bluzka kosztowała 21 zł