Odpowiedzi

2010-03-14T21:58:31+01:00
216 zł

150zł + 20%= 180 zł

10% z l 150 to 15, a 20% z 150 to 30

czyli 150+30=180


180zł+20%= 216zł

10% z l 180 to 18, a 20%, a z l 180 to 36

czyli 180+36=216
1 3 1
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-14T21:59:34+01:00
0,2 *150 =30
150+30= 180

0,2*180 = 36

180+36= 216

Odp. po podwyżkach kosztuje 216zł
1 4 1
2010-03-14T22:00:31+01:00
Ja bym zrobiła to tak:

najpierw obliczyć te 20%z całej kwoty, czyli:
20% z 150zł wynosi 30zł

więc dodajemy:

150zł + 30zł= 180 zł

teraz ze 180zł liczymy 20% i dodajemy:

180zł + 36zł = 216

więc odpowiedź B
1 5 1