Odpowiedzi

2010-03-15T13:57:41+01:00
X- ilośc książek na pierwszej półce
3x- ilośc książek na drugiej półce
3x- 48- ilość książek na trzeciej półce
x+54- ilośc książek na czwartej półce

x+ 3x+3x-48+x+ 54=342
8x+6=342
8x=342-6
8x=336
x=42- ilość na pierwszej

3x= 3* 42=126- ilość na drugiej
3x-48= 3*42- 48=78- trzecia ółak
x+54=96- czwarta półka


ps. mam nadzieję że pomogłam, powodzonka

2010-03-15T13:59:05+01:00
Suma = 342
I półka --> x
II półka --> 3x
III półka --> 3x-48
IV półka --> x+54

x+3x+3x-48+x+54=342
8x+6=342
8x=342-6
8x=336
x=42

I półka --> x=42
II półka --> 3x=126
III półka --> 3x-48=78
IV półka --> x+54=96

Sprawdzenie: suma = 342
2010-03-15T14:08:58+01:00
Dane
ilość wszystkich książek - 342
I półka - x = 42
II półka - x * 3 = 42 * 3 = 126
III półka - (x * 3) - 48 = (42 * 3) - 48 = 126 - 48 = 78
IV półka - x + 54 = 42 + 54 = 96

Szukane
Ile książek znajduje się na każdej półce?

Rozwiązanie
x + (x * 3) + (x * 3) - 48 + x + 54 = 342
8x = 342 + 48 - 54
8x = 336
x = 336 : 8
x = 42

Odp.: Na I półce są 42 książki, na II 126, na III 78, a na VI są 96 książki.