Odpowiedzi

2009-10-25T17:57:36+01:00
A) 3+2√3 + 2(3-√3) = 3+2√3 + 6 + 2√3 = 9 + 4√3= 9 + 6,8 = 15,8

b) 3+2√3 - 3-√3 = √3 - 1,7

c) 3 -√3 - 3 +2√3 = -√3 +2√3 = √3 = 1,7

d) (3+2√3) x (2-√3) = 3 + 2√3 × (2-√3)=3 + 4√3 - 3√3 = 3 + √3 = 3+1,7= 4,7

e) (3+2√3)² = 9 + 12√3 + 4×3= 9 + 12√3 + 12 = 21 + 12√3 = 21 + 20,4 = 41,4


napisałam ci jeszcze z wynikiem z pierwiastka zaokrąglonym do jednej liczbie po przecinku, ale nie wszyscy nauczyciele chcą żeby obliczać pierwiastki. Życzę powodzenia w szkole i polecam się na przyszłość